EMS - ინოვაციური საშუალებაა საუკეთესო ფორმაში ყოფნისთვის! EMS - ინოვაციური საშუალებაა საუკეთესო ფორმაში ყოფნისთვის!
წაიკითხეთ დაწვრილებით
ნარინჯისფერი C ვიტამინი
მკვლევარების დასკვნით, იმისათვის რომ ქალებმა დიდი ხნით შეინარჩუნონ ჯანმრთელობა, საჭიროა განსაკუთრებული ხილი. სწორედ ეს განსაკუთრებული ხილი აღმოჩნდა ციტრუსები, რომელიც იდეალურია ინსულტის პროფილაქტიკისთვის.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
ორგანიზმის განტვირთვა ახალი წლის შემდეგ
სადღესასწაულო დღეებში ადამიანს ზომაზე მეტი საკვების მიღება უწევს. ეს კი, რასაკვირველია, ორგანიზმისთვის ზედმეტი დატვირთვაა. კუჭს უჭირს მიღებული საკვების მონელება-გადამუშავება, იწყება პრობლემა ზედმეტი წონის მხრივაც და ადამიანი თავს დამძიმებულად გრძნობს.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
მინუს 2 კილოგრამი მარტივად
მეცნიერების მიერ ჩატარებული ექსპერიმენტით აღმოჩნდა, რომ ახალი მეთოდით, უმარტივესად არის შესაძლებელი წონაში დალება. კვლევაში მონაწილეობა ბირმინჰემის უნივეტსიტეტიდან მოხალისეების ორმა ჯგუფმა მიიღო. ყველა მათგანს კვების ერთი და იგივე რაციონი ჰქონდა.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
წონის დაკლება 40 წლის შემდეგ
მიჩნეულია, რომ ქალები 40 წლის ზევით გაცილებით ძნელად იკლებენ წონაში, ვიდრე ახალგაზრდები. ეს მრავალი მიზეზით აიხსნება, როგორებიცაა: ზოგიერთი გენიტალური ფუნქციის დაქვეითება და მენოპაუზის დადგომა, მეტაბოლიზმის პროცესების შენელება, ორგანიზმის გენეტიკური თავისებურებანი, სხვადასხვა ქრონიკული დაავადებანი.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
ყავა სიცოცხლის გასახანგრძლივებლად
დღეში სამიდან- ხუთ ჭიქამდე ყავის დალევით, თქვენ შესაძლოა ცხოვრება გაიხანგრძლივოთ- ირწმუნებიან ჰარვარდის საზოგადოებრივი ჯანდაცვის სკოლის მეცნიერები.ამერიკელი სპეციალისტების თქმით, ნორმალური რაოდენობის ყავის სმა ნაადრევი სიკვდილისა და გულსისხლძარღვთა დაავადებების, დიაბეტის ორი ტიპისა და პარკინსონის დაავადების რისკს ამცირებს.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
შაქარი და შაქრის შემცვლელები
ხშირად გვსმენია, შაქრის მავნებლობის შესახებ და ყველამ ვიცით, თუ რა ზიანი მოაქვს მას ჯანმრთელობისთვის. რა რაოდენობა არის დასაშვები ადამიანისთვის და რა შეიძლება გამოწვიოს მისმა მიღებამ?
წაიკითხეთ დაწვრილებით
იდეალური საუზმე
დილით, როცა ორგანიზმს ჯერ კიდევ სძინავს და იწყებს მუშაობას, ის საჭიროებს მსუბუქ საუზმეს. სწორი საუზმე კი მატებს ძალას და ენერგიას ორგანიზმს მთელი დღის განმავლობაში.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
შემოდგომის საუკეთესო ხილი და ბოსტნეული
სეზონური ხილი ადამიანის ორგანიზმისთვის ძალიან სასარგებლოა, რადგან ის ვიტამინებითა და მიკროელემენტებით არის მდიდარი, მის გარეშე ორგანიზმს ნორმალური ფუნქციონირება არ შეუძლია და ხშირ შემთხვევაში ზამთრის უგუნებობა სწორედ მათი დეფიციტით არის გამოწვეული.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
როგორ მივიღოთ სწორად ალკოჰოლური სასმელი
არსებობს 3 მიზეზი რაც ალკოჰოლის მიღების დროს ხელს უწყობს წონის მომატებას:
წაიკითხეთ დაწვრილებით
ორგანიზმის გაწმენდა
ზოგიერთი პროდუქტი განსაკუთრებით კარგია ორგანიზმის ტოქსიკური ნივთიერებებისაგან გასაწმენდად. შეეცადეთ, ქვემოთ ჩამოთვლილი პროდუქტებიდან, ყოველ დღე მიიღოთ, სულ მცირე, სამი მაინც.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
წონის დაკლება მჯდომარე სამსახურის პირობებში
ოფისებში მომუშავეთა უმრავლესობას მჯდომარე ცხოვრების წესი აქვს. ამასთანავე, ძირითადათ, დღის რაციონი ცომეულისგან შედგება და ეს ყველაფერი, ჭარბი წონის დაგროვებას უწყობს ხელს.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
წონის კლება ძილის დროს
ყველას სურვილია ძილის დროს წონის დაკლება. ეს ხომ მშვენიერია. გძინავს, ზედმეტი კილოგრამები კი თავისთავად ქრება. ეს შესაძლებელია, თან ყოველგვარი გასახდომი მედიკამენტების გარეშე.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
დიეტა 1200 კალორიაზე
როგორ შევადგინოთ რაციონი ისე, რომ მარტივად დავიკლოთ ზედმეტი კილოგრამები და არ გვქონდეს შიმშილის გრძნობა.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
ცხიმი ორგანიზმში
ცხიმი, როგორც ორგანიზმის ბუნებრივი მარაგი, ხშირად აღარ ექვემდებარება კონტროლს, იწყებს დამოუკიდებელ არსებობას და ახდენს გავლენას ორგანიზმში მიმდინარე პროცესებზე. ასე მაგალითად ცხიმი, რომელიც დალექილია აბდომენალურ ნაწილში ცვლის ჰორმონალურ ფონს, ზრდის ტესტესტერონის რაოდენობას ქალებში და პირიქით, ამცირებს მას მამაკაცებში.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
სტაფილოს სასარგებლო თვისებები
სტაფილო სხვა ბოსტნეულისგან გამოირჩევა კალიუმის მარილების შემცველობით, ეს უკანასკნელი კი აუცილებელია გულის, სისხლძარღვებისა და თირკმელების დაავადებების დროს.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
ხმელთა შუა ზღვის დიეტა
ხმელთაშუაზღვის სანაპიროს ბინადართ, ტრადიციული კვების რაციონი საუკუნეების განმვავლობაში უნარჩუნებდა ჯანმრთელობას და უხანგრძლივებდა სიცოცხლეს. მრავალი კვლევის საფუძველზე მეცნიერებმა დაადგინეს ამ ფენომენის საიდუმლოება: საკვები მდიდარია ბურღულეულით, ხილით და ბოსტნეულით; უპირატესობას ანიჭებენ პარკოსნებს; ხორცს მიირთმევენ თვეში რამდენჯერმე და დიდი რაოდენობით იყენებენ ზეითუნის ზეთს.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
რა ზიანი მოაქვს დიეტას
სანამ საკვების შეზღუდვის გადაწყვეტილებას მიიღებთ, ურიგო არ იქნება სისხლში ჰემოგლობინის დონე შეამოწმოთ: დიეტების წყალობით სისხლში წითელი სისხლის სხეულები სწრაფად ეცემა მინიმუმამდე და მათი აღდგენა საკმაოდ გრძელვადიანი პროცესია (ხშირად, მედიკამენტოზურ ჩარევას საჭიროებს).
წაიკითხეთ დაწვრილებით
ვიტამინები იმუნური სისტემის
ნივთიერებათა ცვლის გამართული პროცესისათვის ყველა ვიტამინი აუცილებელია, მაგრამ განსაკუთრებული მნიშვნელობა, მხოლოდ ზოგიერთს ენიჭება.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
ომეგა 3
სტაბილური დიეტით, თქვენ შეინარჩუნებთ არა მარტო წონას, არამედ დაიცავთ ტვინს გონებრივი დისფუნქციისა და ფსიქიკური აშლილობისაგან. კალიფორნიის (აშშ) სამედიცინო სფეროების წარმომადგენლები ტვინის ნაადრევი დაბერების თავიდან ასაცილებლად რეკომენდაციას უწევენ იმ პროდუქტებს, რომლებიც შეიცავენ ცხიმოვან მჟავას - ომეგა3-ს. ის აუმჯობესებს მეხსიერებას, აძლიერებს ათვისების უნარს, ებრძვის დეპრესიას და ისეთ მძიმე ფსიქიკურ დაავადებებსაც კი, როგორებსაც წარმოადგენენ შიზოფრენია და ჭკუასუსტობა.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
ვაშლის ძმარი
ბოლო დროს ვაშლის ძმარი, მისი სასარგებლო თვისებების გამო, დიდი პოპულარულობით სარგებლობს. ის შეიცავს ადამიანის ორგანიზმისთვის საჭირო ვიტამინებსა და მიკროელემენტებს: კალიუმს, კალციუმს, მაგნიუმს, რკინას; რძის, ვაშლის, ასკორბინისა და ძმრის მჟავებს; მდიდარია B და E ჯგუფის ვიტრამინებით. ვაშლის ძმარში არსებული ძმრის მჟავა ორგანიზმიდან გამოდევნის ტოქსიკურ ნივთიერებებს (ალკოჰოლი, ნარკოტიკები).
წაიკითხეთ დაწვრილებით
რატომ არ უნდა დალიოთ ლუდი
ლუდის სასარგებლო თვისებებზე ბევრს საუბრობენ, მას ყველაზე უვნებელ ალკოჰოლად თვლიან, თუმცა ის ისეთივე ზიანს აყენებს ორგანიზმს როგორც ნებისმიერი ძლიერი ალკოჰოლური სასმელი.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
ქოლესტერინი
ქოლესტერინი ბუნებრივი, ბიოლოგიურად აქტიური ნივთიერებაა, რომელიც ორგანიზმის, თითქმის, ყველა უჯრედშია. ქოლესტერინი, განსაკუთრებით, ბევრია თავის ტვინში, ღვიძლსა და ნერვულ ქსოვილებში. ქოლესტერინის 80%-ს ორგანიზმი თავად გამოიმუშავებს, ხოლო 20% -ი საკვებიდან მიეწოდება.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
გოგრა და მისი სასარგებლო თვისებები
გოგრა შეიცავს დიდი რაოდენობით კალიუმს, მაგნიუმს, კალციუმს, რკინასა და შაქარს. ვიტამინებს: D, E,PP,B B2. ცილას, კაროტინს და ძალიან იშვიათ ვიტამინს T-ს, რომელიც ეხმარება ორგანიზმს მძიმე საკვების შეწოვასა და მონელებაში. პექტინით მდიდარი გოგრა ორგანიზმიდან შლაკებს, ტოქსინებსა და ქოლესტერინს გამოდევნის. ის დაგეხმარებათ ზედმეტი წონის დაკლებაში.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
ცილებით მდიდარი საკვები
თუ გსურთ, რომ გაზარდოთ კუნთი, დაიკლოთ წონა ან უბრალოდ გადარჩეთ შიმშილს, უნდა მიიღოთ ცილები. ცილა არის ბაზისი კუნთის განსავითარებლად, ამიტომ განსაკუთრებული ყურადღება ეთმობა ბოდიბილდინგში, თუმცა არამარტო ბოდიბილდერისთვის აქვს სწორ კვებას დიდი მნიშვნელობა.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
ალკოჰოლის სწორად მიღება
არსებობს 3 მიზეზი რაც ალკოჰოლის მიღების დროს ხელს უწყობს წონის მომატებას:
წაიკითხეთ დაწვრილებით
სასარგებლოა თუ არა შაქარი
ასარგებლოა თუ არა შაქარი?მეცნიერებმა აღმოაჩინეს შაქრის ახალი ზემოქმედება ორგანიზმზე. ისინი თვლიან რომ შაქრის ზეგავლენა ორგანიზმზე ბოლომდე მაინც არაა გარკვეული და არ ღირს კატეგორიულად საუბარი იმაზე, რომ შაქარი არის მავნე ორგანიზმისთვის.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
ცილები, ცხიმები და ნახშირწყლები შეადგენს ყოველდღიური საკვები რაციონის 90%-ს და საკვებიდან მიღებული მთლიანი ენერგიის წყაროს. სამივე საკვები ნივთიერება ორგანიზმს ამარაგებს ენერგიით (ენერგია ჩვეულებრივ კალორიებით იზომება), თუმცა თითოეული ნივთიერების ერთი გრამის მიერ მოწოდებული ენერგიის სიდიდე განსხვავდება:
წაიკითხეთ დაწვრილებით
მოვიმატოთ წონა
ბევრისთვის პრობლემას, არა წონის დაკლება, არამედ მომატება წარმოადგენს. ამიტომ გთავაზობთ დიეტას მათ ვისაც სურს წონაში მოიმატოს. ამისათვის დაიცავით შემდეგი დღის რაციონი:
წაიკითხეთ დაწვრილებით
ყავა აღქმის უნარს აძლიერებს
ჩატარებულმა კვლევებმა ცხადყო, რომ იმ ადამიანებს, რომლებიც დღეში 2 ან 3 ფინჯან ყავაზე მეტს მიირთმევენ, ნაღვლის ბუშტში კენჭების წარმოქმნის ალბათობა უფრო ნაკლები აქვთ, ვიდრე მათ, ვინც საერთოდ არ მიირთმევს მას.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
საავტორო დიეტები
ბენტინგის დიეტა, დოქტორ დემოლის დიეტა, დ. ჰაუზერის დიეტა, პეტრე დიმკოვის დიეტა...
წაიკითხეთ დაწვრილებით
მცენარეული საკვები მდიდარია უჯრედისით. ის განაპირობებს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის კარგად მუშაობას, ადამიანის ორგანიზმს იცავს ათეროსკლეროზისა და კიბოსგან. მასში არ არის ქოლესტერინი.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
მიოკარდიუმის ინფარქტი გულის იშემიური დაავადების ერთ-ერთი მწვავე ფორმაა. ამ დროს გულის მკვებავი სისხლძარღვები აღარ ატარებს სისხლს, რასაც მიოკარდიუმის, ანუ გულის კუნთის გარკვეული უბნის იშემია და ნევროზი, ანუ კვდომა მოჰყვება.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
ვის სჭირდება ფუნქციური კვება
სტრესებისა და ეკოლოგიური კატასტროფების საუკუნეში სრულფასოვანი და ჯანსაღი საკვების პრობლემა განსაკუთრებულ მნიშვნელობას იძენს. როგორც გამოკვლევებმა გვაჩვენა, კვების ხასიათი ბევრად განსაზღვრავს ადამიანის ფიზიკურ და მის ფსიქო-ემოციურ მდგომარეობას. ამავე დროს, მთავარია საკვების არა რაოდენობა და გემო, არამედ მისი ბიოლოგიური ღირებულება.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
მითები კალორიებზე
ნებისმიერი ჩვენგანი ცდილობს, რაციონში ისეთი პროდუქტები ჩართოს, რომელიც მდიდარია ორგანიზმისთვის საჭირო ნივთიერებებით. ხშირად, როცა ვცდილობთ, ვიკვებოთ მაქსიმალურად ჯანსაღად, ამა თუ იმ პროდუქტის შესახებ სათანადოდ სწორი ინფორმაცია არ გვაქვს. არსებობს მითები ამა თუ იმ საკვების შესახებ, რომელიც არ არის სწორი. გთავაზობთ რამდენიმე მითს:
წაიკითხეთ დაწვრილებით
რა ვჭამოთ ცისტიტის დროს
ცისტიტი საკმაოდ არასასიამოვნო დაავადებაა. გთავაზობთ რჩევებს, რომლებიც შეგიმცირებთ ცისტიტის დროს უსიამოვნო შეგრძნებებს და დაგეხმარებათ სწრაფად გამოჯანმრთელებაში:
წაიკითხეთ დაწვრილებით
ხალხურ მედიცინაში სტაფილო გამოიყენება, როგორც შარდმდენი და ქვების დამშლელი საშუალება. სტაფილოს იღებენ უფრო მეტად წვენის სახით. საუკეთესოა გახეხილი სტაფილო მაიონეზთან ერთად, რადგან ასეთ საკვებში ყველაზე მეტადაა შენახული ვიტამინები. გახეხილ და რძეში მოხარშულ სტაფილოს უნდა იღებდნენ ის ადამიანები, რომელთაც ფიზიკური ძალა დაქვეითებული აქვთ.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
სოია
ადამიანის გაახალგაზრდავების პროცესში წითელ ღვინოს და C ვიტამინს სოიამ აჯობა. სოუსი, რომელიც სოიის ფერმენტაციის შედეგად მიიღება, ისეთ ნივთიერებებს შეიცავს, რომლებიც ათჯერ მეტად აქტიურად აფერხებენ უჯრედებში ჟანგვის პროცესებს, ვიდრე ღვინო და ვიტამინი.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
ქაცვის ნაყოფი ვიტამინებითაა გაჯერებული, კერძოდ, ის შეიცავს A, B1, B2, B6, C და E ვიტამინებს. ასევე, მდიდარია ცხიმოვანი თუ ორგანული მჟავებით, მიკროელემენტებით და ასე შემდეგ. ქაცვს აქვს ანთების საწინააღმდეგო, ტკივილგამაყუჩებელი, ჭრილობის შემახორცებელი, ანტიმიკრობული, დაზიანებული ქსოვილის აღმდგენი, ნივთიერებათა ცვლის მარეგულირებელი, კუჭის წვენის სეკრეციის შემამცირებელი, ანტიათეროსკლეროზული მოქმედება.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
თხილეული რატომ უნდა მიანიჭოთ უპირატესობა თხილეულს. თანამედროვე ცხოვრების დაძაბული რიტმი გვაიძულებს, შიმშილის გრძნობა მაქსიმალურად დავთრგუნოთ. ამ პრობლემების სწრაფად გადაწყვეტაში თხილეული დაგვეხმარება, რომლის კალორიულობა ცხოველური წარმოშობის ბევრ პროდუქტს არ ჩამორჩება.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
თაფლი და ლიმონი
თაფლი და ლიმონი უზმოზე თაფლიანი და ლიმონიანი წყალი დალიეთ. სამწუხაროდ, ბევრი თავის ჯანმრთელობაზე ზრუნვას მაშინ იწყებს, როცა სერიოზულად ავადდება. არადა, სულაც არ არის ძნელი ამა თუ იმ დაავადების თავიდან აცილება.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
ზეითუნის ზეთი
ზეთისხილი იზრდება მზეზე, სუნთქავს ზღვით, იღებს მიწისქვეშა წყლების ენერგიას და ყოველივე ეს მასში ახდენს ბუნებირივი სამკურნალო თვისებების აკუმულირებას. მისგან მიღებული ზეთი მარგებელია ორგანიზმისთვის. ამ პროდუქტში ყველაზე ძვირფასია ნახევრადუჯერი ცხიმოვანი მჟავეები. ეს უნიკალური ნივთიერება ენერგიის წყაროა.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
ყურძენის სამკურნალო თვისებები
ყურძენი - გემრიელი და მაღალკალორიული ხილი. რაშია ვაზის განსაკუთრებულობა და რატომ მოყავს იგი კაცობრიობას მრავალი ათასი წლის მანძილზე? ყურძენი, სხვა სასოფლო–სამეურნეო პროდუქტებს შორის ყველაზე უხვად აჯილდოვებს მიწათმოქმედს. მაგრამ მთავარია ის, რომ იგი ადამიანის ჯანმრთელობის და სიძლიერის უდიდესი წყაროა. სხვადასხვა ჯიშების და მოშენების ადგილის მიხედვით, ყურძნის მწიფე ნაყოფი შეიცავს ადვილად შესათვისებელ შაქრის სახეობებს, კერძოდ კი გლუკოზას და ფრუქტოზას.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
საშემოდგომო ვიტამინიზაცია
ვირჩევთ ვიტამინების კომპლექსს. შემოდგომით, უპირველეს ყოვლისა, გვჭირდება ვიტამინები, რომლებიც აძლიერებენ იმუნიტეტს. ასეთია, ყველასათვის ცნობილი C ვიტამინი (ასკორბინის მჟავა), ასევე A ვიტამინი (რეტინოლი), E (ტოკოფეროლი) და B6 (პიროდოქსინი). ყველა ზემოაღნიშნული ვიტამინი აძლიერებენ ორგანიზმის წინააღმდეგობის უნარს ვირუსული და ბაქტერიული ინფექციების მიმართ და შესაბამისად იგი ადვილად უმკლავდება გაციებას და გრიპს.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
ჯანმრთელი კვება
E ვიტამინის ნაკლებობა იწვევს დეპრესიას და მეხსიერების დაქვეითებას. ამიტომ, მიირთვით ამ ვიტამინით მდიდარი მწვანილი, კომბოსტო და ისპანახი. E ვიტამინი საგრძნობლად აქვეითებს ალცგეიმერის განვითარების რისკს. მის დღიურ დოზას შეიცავს: 2,5 სუფრის კოვზი მზესუმზირა, 2,5 სუფრის კოვზი მცენარეული ზეთი, 1კგ. სკუმბრია, 60გ. ნუში, 90გ. მდოგვის ზეთი, 80გ. ხორბლის ღივი. E ვიტამინი არის კაკალში, ფოთლოვან ბოსტნეულსა და კვერცხის გულში.
წაიკითხეთ დაწვრილებით
Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.
პორტალიდან ინფორმაციის კოპირება აკრძალულია - სამედიცინო პორტალი MED.GE