სამედიცინო პორტალი

სამედიცინო პორტალი

ალერგიული აისბერგი: სიმპტომები—ჰიპერმგრძნობელობა-ანთება



- მსოფლიოში 100 მილიონზე მეტ ადამიანს (მოსახლეობის 4-6%) აქვს ბრონქული ასთმა.
- ბოლო ოც წელიწადში, ატოპიით შეპყრობილ პირთა რიცხვმა 1,5-ჯერ მოიმატა.
- ასთმის პრევალენსმა იმატა ბოლო 2-3 დეკადაში -- თითქმის გაორმაგდა.



ატოპიური დერმატიტი მაღალი ხვედრითი წილით (50-75%) არის წარმოდგენილი ალერგიულ დაავადებათა საერთო სტრუქტურაში.



- ბავშვთა 20%-ში კვებითი ალერგიის დროული და ადექვატური მკურნალობა იძლევა კლინიკურ გაჯანსაღებას
- 41%-ში კვებითი ალერგიის კლინიკური გამოვლინების ტრანსფორმაცია წარმოებს სამიზნე ორგანოს ცვლილებით
- 38%-ში ფორმირდება კვებითი ალერგიის კლინიკა რამოდენიმე შოკური ორგანოს ჩართვით (კანი, საჭმლის მომნელებელი სისტემა, სასუნთქი სისტემა)
- 34%-ში შეიძლება განვითარდეს აწეული მგრძნობელობა სხვა სახის ალერგენებისადმი



უკანასკნელი 50 წლის მანძილზე ალერგიის შემთხვევების მკვეთრი ზრდის მიზეზები



ჰიგიენური გარემოს ცვლა:
- ნაკლები ინფექციები
- მეტი ანტიბიოტიკები,
- გაზრდილი სტრესი
- ნაკლებად ინფექციური და ბაქტერიული საკვები



ცხოვრების სტილის შეცვლა


ნაკლები დედმამიშვილები, ადამიანთა ჯგუფში ყოფნის შემცირება
ქალაქში ცხოვრების გახანგრძლივება, ნაკლები კონტაქტები შინაურ ცხოველებთან



- კანის ალერგიული დაავადება, ძირითადად განვითარებული ატოპიისადმი მემკვიდრული წინასწარგანწყობის მქონე ადრეული ასაკის ბავშვებში და მოზრდილებში.
ად ხასიათდება ქრონოკული მორეციდივე მიმდინარეობით და გარკვეული კლინიკურ-მორფოლოგიური სიმპტომებით სხვადასხვა ასაკობრივ პერიოდში: ქავილით, ეგზემატოზური და ლიქენოიდური გამონაყრით, უჯრედული იმუნიტეტის ანომალიით კანში და ჰიპერმგრძნობელობით სხვადასხვა იმუნურ და არაიმუნურ სტიმულატორზე.


კვებითი ალერგიის განვითარების ხელშემწყობი ფაქტორები



- გენეტიკური წინასწარგანწყობა
- ანტისხეულების მოხვედრა ორგანიზმში მუცლადყოფნის პერიოდში და ქალის რძის გზით
- ბუნებრივი კვების ხანგრძლიობა

კვებითი ალერგიის განვითარების ხელშემწყობი ფაქტორები

- ალერგენის ბუნება, დოზები და შეყვანის სიხშირე

- ბავშვის ასაკი ალერგენთან პირველი კონტაქტის დროს
- კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის ლორწოვანის აწეული განვლადობა
- ნაწლავთა ადგილობრივი იმუნიტეტის დაქვეითება
აღწერილია 160 (და მეტი) კვებითი ალერგენი, IgE გაშუალებული რეაქციების გამოწვევის უნარით



კვებითი ალერგიის ეტიოლოგიურ ფაქტორებს წარმოადგენენ ალერგენები, რომელსაც შეიცავს კვებითი პროდუქტები. ჩვეულებრივ ეს ცილებია-გლიკოპროტეიდები (მოლეკულური მასით 18000-დან 40000-დე დალტონი), იშვიათად _ პოლიპეპტიდები, გაპტენები, რომლებიც უერთდებიან საკვების ცილებს

დიდი რვიანი

 

დიდი რვიანი

ძროხის რძე

კვერცხი

თევზი

ხორბალი

მიწის თხილი

სოიო

კიბოს მაგვარნი

ნიგოზი, თხილი, ნუში

 

გავრცელებული კვებითი ალერგიები

კაკაო

შოკოლადი

ციტრუსები

მარწყვი

თაფლი

ხიზილალა

ზღვის პროდუქტები

მარცვლეული

 

მასალა მოგვაწოდა:

პროფ. რუსუდან ქარსელაძე

საკონტაქტო ინფორმაცია:

მობ.: 877 76 45 11; ტელ.: 38 55 44 / 333 797 (ბინა)
ელ-ფოსტა: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

BannerRight7Colomn_8

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player